Genetica

Ga naar: navigatie, zoeken

Het vak wordt gegeven door F.Volckaert. De prof is zeer vriendelijk tijdens het examen en houdt er rekening mee dat je geen biologie/chemie-student bent.

Samenvattingen

Klik hier om de samenvattingen te bekijken

28 januari 2011

1. Bespreek volgende stelling: Het scheiden van DNA strengen kan enkel door temperatuursverhoging.

2. Figuur 18.7 uit het boek: Grafiek van de reactienorm die het verband tussen milieu-omgeving en fenotype-verdeling geeft.

3. Een eenvoudige oefening op stamboomanalyse van een ziekte. Bepalen of het kenmerk dominant of recessief was, een aantal genotypes geven en een kans berekenen dat een individu een bepaald genotype zou hebben.

4. Een oefening op populatiegenetica - selectie. Fitness voor de verschillende genotypes waren gegeven: bepaal de allelfrequentie in de volgende generatie, bespreek de resultaten en vorm een besluit.

5. Woordjes: ribose - ribosoom - ribozyme - RNA processing - RNA interferentie - RNAi cyclus - RNA wereld - RNA excisie ligatie - RNA polymerase holoënzyme


21 januari 2011

1. Waar/Niet waar: de moleculaire genetische basis van expressiviteit ligt bij het aansturen van de Hox genen

2. Een prentje van een Hfr stam die een bacterie binnendringt en een grafiek waarbij de frequentie van voorkomen van een aantal genen in de ontvangende stammen op een tijdslijn zijn gezet.

3. Een simpele recombinatie oefening waarbij de genen op het X chromosoom liggen. Bepaal de volgorde van de genen, het genotype van de ouders en de afstand tussen de genen.

4. Een oefening met een aantal frequenties van Genotypes en frequenties van koppels in een populatie. Controleer of de populatie in Hardy-Weinberg evenwicht is en controleer of de paring willekeurig is.

5. 10 woordjes: de begrippen waren absoluut niet de meest moeilijke, 2 ervan waren een beetje vreemd maar de rest waren woorden zoals 'transcriptie' en 'testkruising', relatief basisch begrippen dus.

Vragen van de bios-site:

examenvragen