Computational Physics

Ga naar: navigatie, zoeken

Algemeen

Dit vak bestond in 2007-2008 uit 3 delen: Monte Carlo methodes, Moleculaire dynamica en Eindige elementen (wijzigingen in de toekomst zijn mogelijk). Het vak wordt door 2 proffen gegeven: de eerste twee modules door prof Carlon en de laatste door prof Rogiers. In principe is het vak Engelstalig en komt het ook voor in de master biofysica.

Het examen bestaat uit 7 vragen die een zo groot mogelijk deel van de cursus bestrijken (klinkt literair van me :D). Hiervan zijn er 6 van professor Carlon en 1 van professor Rogiers. De vragen zijn zeker niet onoverkomelijk en echt veel bijvragen komen er ook niet aan te pas. Het maken van de computer oefeningen door het jaar (of tijdens de blok) helpt zeker wel om de leerstof goed te begrijpen.

Examenvragen

Januari 2008

1) Integrals Let us suppose that you have at your disposal a uniform random number generator (RNG) in the interval [0, 1[.

  • Give a schematic description on how to use this RNG for a Monte Carlon (hihi) evaluation of the following integral: .
  • Is it possible to devise a Metropolis algorithm to perform the same type of calculation? If so, give the transition probability of the associated Markov chain.
  • Which of the two methods is expected to perform better for the calculation of the integral. Justify your answer!

2) Sorry, heb geen zin meer om verder te typen nu, 't zal voor later zijn.

Dit is de ingescande versie: CompFys1.pdf