Speech Recognition

Ga naar: navigatie, zoeken

Examen 25/01/2007

Het examen was 2 uur open boek, daarna moesten we de cursussen enzo wegleggen. Mondeling uitleggen. Vraag 4(a) moesten we na een half uur al afgeven, en dan kregen we deel b) en c).

  1. gegeven een spectrum (geen spectogram!) van het woord /Vs/, met V een onbekende vowel. (dit woord kan dus is,os,as,.. zijn)a) is de stem van een man of een vrouw?b) welke vowel is het ?c) maak een schets van het signaal en label de assen.d) komt dit spectrum uit een een narrow of een wideband spectogram? maak een schets van het andere spectogram van het woord en label de assen.
  2. HMMa) Gegeven een HMM met 2 staten, de observaties en de transitie kansen. Align de string AABBA. Tip: gebruik de log manier (de omzettingen waren gegeven).b) Iemand heeft een string manueel geclassificeerd. Bereken de kansen voor de HMM opnieuw 1) automatisch met de string uit deel a, 2) manueel met die nieuwe string. (of iets in dien aard, komt uit 4de oefenzitting.)c) welk effect heeft dit op de likelihood ?
  3. HMMEen klein bedrijf wil een manier om snel 4 personen te kunnen bellen. De grammar is [call | dial] [jack | jill | omar | jacklin] (in het kort gezegd). De fonemen zijn ook gegeven.a) maak een word model voor dit systeem. Leg parameters uit (aantal staten, training..).b) er komt nog een werknemer Mark bij. Ze gaan over op foneem model. Welk stel je voor ? Kan je beslissingsbomen gebruiken? Geef een voorbeeld waar dit zou gaan.
  4. Grammarsa) maak een grammar voor een agenda te plannen. (standaardvraag).Dit moesten we dus afgeven na een half uur. 5 min later kregen we het blad terug, met een rood vierkant rond de grammar getrokken, en met de volgende vragen:b) In Amerika zeggen ze february 5th in plaats van 5th of february. Hoe zal het model hier op reageren?c) <commando> and <nog een commando>. Hoe zal het hier op reageren?

Algemene tips:-Het identificeren van vowels enzo is nogal moeilijk, ge kunt op internet wa zoeken en de frequenties van de formants voor de meeste wel vinden, en meenemen naar het examen (zo is het bij mij toch gelukt).-De oefenzittingen zijn heel belangrijk.