Thermodynamica: verschil tussen versies

Uit Wina Examenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arne (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 15: Regel 15:
Bepaal de arbeid verricht door een van der Waals-gas bij isotherme expansie en vergelijk met die van een ideaal gas. De toestandsvergelijking van een van der Waals-gas is <math>\left(p - \frac{a}{V^2}\right)(V - b) = nRT</math> voor zekere constanten a en b.
Bepaal de arbeid verricht door een van der Waals-gas bij isotherme expansie en vergelijk met die van een ideaal gas. De toestandsvergelijking van een van der Waals-gas is <math>\left(p - \frac{a}{V^2}\right)(V - b) = nRT</math> voor zekere constanten a en b.


== Eerste zit 2005 - 2006, Versie 2 ==
== Eerste zit 2004 - 2005, Versie 2 ==


=== Vraag 1 ===
=== Vraag 1 ===

Versie van 7 jun 2006 20:34

Eerste zit 2005 - 2006, Versie 1

Vraag 1

Beschouw een gas van N onafhankelijke vrije deeltjes in een volume V (met N zeer groot). Elk deeltje bevindt zich in één niet-ontaard energieniveau, en de drie energieniveaus zijn ϵ, 0 en ϵ. Het systeem is in contact met een warmtebad van temperatuur T.

Schat de energie van het systeem.

Vraag 2

Beschouw een mono-atomisch ideaal gas met beginvolume 2Vi en begintemperatuur Ti dat een isotherme compressie naar volume Vi ondergaat, daarna een isochoor proces tot temperatuur 3Ti, een isoterm proces tot volume 2Vi en opnieuw een isochoor proces tot temperatuur Ti. Bepaal de netto energie die opgenomen werd door de machine, bepaal de efficiëntie en teken een pV - diagram.

Vraag 3

Bepaal de arbeid verricht door een van der Waals-gas bij isotherme expansie en vergelijk met die van een ideaal gas. De toestandsvergelijking van een van der Waals-gas is (paV2)(Vb)=nRT voor zekere constanten a en b.

Eerste zit 2004 - 2005, Versie 2

Vraag 1

De energie van een paramagnetisch systeem in een magnetisch veld B en bestaande uit magnetische momentjes (σ1,σ2,...,σN) wordt gegeven door E=B(σ1+σ2+...+σN) waarbij σi = 2 of -2 (voor alle i). We werken zonder dimensies. Hoeveel verschillende waarden kan E(σ) aannemen?

Stel nu dat we dit systeem in contact brengen met een warmtebad bij temperatuur T, wat is dan de thermische gemiddelde magnetisatie mN(T,B)=σi? Bereken ook de susceptibiliteit χ=ddBmN(T,B) en controleer de wet van Curie: χ1T.

Vraag 2

Beschouw een ideaal gas met een beginvolume van 300 liter en een begindruk van 90 000 Pa. Beschouw een proces dat bestaat uit 2 stappen: een isochore druktoename en daarna een isobare volumeverandering naar een eindvolume Vf. Je weet dat van de begintoestand naar eindtoestand de energie van het gas toegenomen is met 1 000 J en dat er 1 000 J aan warmte is afgegeven.

Bereken het eindvolume Vf.

Vraag 3

Eén kilogram goud wordt volledig gesmolten. Stel dat het smeltproces traag genoeg gebeurt. Wat is de entropieverandering van het goud? De smeltwarmte van het goud is 66 400 J/kg en het smeltpunt ligt bij 1 063 °C. Zal er iets veranderen als het smeltproces snel gebeurt?