Natuurkunde voor informatici II: verschil tussen versies

Uit Wina Examenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Andre.jacobs (overleg | bijdragen)
Nieuwe pagina aangemaakt met '=Samenvattingen= Klik hier om de samenvattingen te bekijken =Inleiding= Sinds het academiejaar 2012-2013 is het grote...'
 
Andre.jacobs (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 23: Regel 23:


==Examenvragen==
==Examenvragen==
 
'''!Kijk ook zeker hiertussen:''' [http://wiki.wina.be/examens/index.php/Natuurkunde_voor_Informatici Oude wiki Natuurkunde voor Informatici] '''!'''
===06/06/2014===
===06/06/2014===



Versie van 17 jun 2014 13:34

Samenvattingen

Klik hier om de samenvattingen te bekijken

Inleiding

Sinds het academiejaar 2012-2013 is het grote vak Natuurkunde voor informatici opgesplitst in twee delen: Natuurkunde voor informatici I en Natuurkunde voor informatici II die respectievelijk gedoceerd worden in de eerste en tweede bachelor. Mechanica en elektriciteit behoort tot Natuurkunde I en Magnetisme tot Natuurkunde II. Op de wikipagina van vroeger staan nog steeds heel nuttige vragen die nog altijd gebruikt worden en vaak terugkomen. Zeker het bekijken waard dus! Ook de examenstructuur is nog steeds dezelfde. Momenteel worden de vakken Natuurkunde voor informatici I en II gedoceerd door professor André Vantomme. Heel vriendelijke man op het examen. Niet verschieten als hij je naam kent wanneer je binnenkomt. Oude wiki Natuurkunde voor Informatici

Het examen

Examenstructuur

Mondeling:

  1. Vraag 1: Een stuk uit de theorie bespreken, eerst voorbereiden op papier en daarna mondeling verdedigen.

Schriftelijk:

  1. Vraag 2: Twee kleine inleefvraagjes in iet of wat dagelijkse fenomenen, de bedoeling is dan dat je bespreekt adhv theorie wat er gebeurt.
  2. Vraag 3 en 4: 2 oefeningen

Je krijgt een formularium met de meeste moeilijke formules op, maar je moet toch zien dat je formules zoals de kinetische energie of de wetten van de ERB vanbuiten kent.

Onderschat het examen zeker niet, de oefeningen van het schriftelijke gedeelte zijn niet gemakkelijk, en je moet meestal 1 of 2 afleidingen van formules geven op het mondeling gedeelte. Hiervoor heb je dan weer andere, kleinere formules nodig die vaak niet in je formularium staan! Zorg er dus zeker voor dat je van zaken als de Wet van Gauss, Biot-Savart, e.d. de "Examples" uit Serway goed kan reproduceren: niet zomaar van buiten leren, begrijpen is noodzakelijk!

Examenvragen

!Kijk ook zeker hiertussen: Oude wiki Natuurkunde voor Informatici !

06/06/2014

  • Theorie:

Mondeling:

1. Formules voor stroomsterkte en spanning in een wisselstroomkring over een capacitor, weerstand en inductor afleiden. De fasehoek afleiden en het begrip impedantie invoeren en uitleggen wat het nut van dat begrip is en hoe het de interpretatie van de formules vergemakkelijkt. 2. vermogen in een wisselstroomkring afleiden en bespreken. Uitleggen hoe deze afhankelijk is van de frequentie. 3. Bonus: hoe kan je een variant van een wisselstroomkring gebruiken om een verterker enkel de bas door te laten (bas= lage frequentie denk ik, muziekkenners corrigeer mij).

Schriftelijk:

1. Snelheidsfilter uitleggen

2. Productie van EM golven mbv antenne

  • Oefeningen:

1. Vierkante stroomvoerende geleider. Bepaal het magnetisch veld in het midden van dit vierkant. (geen getallen gegeven)

2. Volgende figuur gegeven (iets je mooier dan wel):

   
                       
        ------------------------
        |              |        |
        R              |        R
        |              |        |
        |              |        |
        -------------------------
                       

Het gaat hier om een circuit en de middelste staaf is een geleidende staaf.Er is een magnetisch veld in het blad. De twee weerstanden zijn gegeven. en het midden stuk beweegt horizontaal naar links met een constante snelheid v (ook gegeven).

a. Bepaal de stroomsterkte (of de spanning, ben het vergeten) over de weerstanden.

b. Bepaal het vermogen over de weerstanden.

c. vergeten