Radiofarmaca: verschil tussen versies
Regel 11: | Regel 11: | ||
1. Bespreek de bereiding, retentie en kwaliteitscontrole van technetium gemerkte macroaggregaten (MAA). Wat zijn de mogelijke chemische, radiochemische, radionuclidische en microbiologische verontreinigingen en met welke technieken kan men deze detecteren? Moeten er voorzorgen genomen worden tijdens de bereiding, opname (in de injectienaald) en het injecteren van de dosis? | 1. Bespreek de bereiding, retentie en kwaliteitscontrole van technetium gemerkte macroaggregaten (MAA). Wat zijn de mogelijke chemische, radiochemische, radionuclidische en microbiologische verontreinigingen en met welke technieken kan men deze detecteren? Moeten er voorzorgen genomen worden tijdens de bereiding, opname (in de injectienaald) en het injecteren van de dosis? | ||
2. Bespreek het retentiemechanisme en het gebruik van alpharadin. (Gegeven was het verval van | 2. Bespreek het retentiemechanisme en het gebruik van alpharadin. (Gegeven was het verval van ^{219}Rn tot <math>^{207} Pb</math>. | ||
3.Bespreek bondig | 3.Bespreek bondig |
Versie van 26 jan 2018 16:28
Radiofarmaca
Informatie over het vak/examen
Het vak radiofarmaca wordt gegeven in het Postgraduaat Medische stralingsfysica en wordt gedoceerd door prof. Guy Bormans. Het is een zelfstudie vak waarbij er met de prof moet afgesproken worden voor een inleidende sessie. Nadien wordt er nog een Q&A sessie met aansluitend een rondleiding voorzien. Het examen is mondeling met schriftelijke voorbereiden.
De meeste kans om prof. Bormans tegen te komen is in het labo radiofarmaca op de 8ste verdieping van ON2 (deel Farmaceutische wetenschappen) op de campus Gasthuisberg.
Examenvragen
Vrijdag 26 Januari 2016
1. Bespreek de bereiding, retentie en kwaliteitscontrole van technetium gemerkte macroaggregaten (MAA). Wat zijn de mogelijke chemische, radiochemische, radionuclidische en microbiologische verontreinigingen en met welke technieken kan men deze detecteren? Moeten er voorzorgen genomen worden tijdens de bereiding, opname (in de injectienaald) en het injecteren van de dosis?
2. Bespreek het retentiemechanisme en het gebruik van alpharadin. (Gegeven was het verval van ^{219}Rn tot .
3.Bespreek bondig
-De voor -en nadelen van ten opzichte van voor PET
--microssferen voor het behandelen van levermetastasen. (Gegeven was de vervalstructuur van )
4. Een Mo/Tc generator wordt geleverd op maandag. Elke dag wordt er om 8u een activiteit 7 GBq en 5 GBq geëlueerd en om 12u een activiteit 3 GBq -HMPAO en 2 GBq -HIDA geëlueerd. De calibratie van de generator gebeurt op maandag 7u de week na de levering. Wat is de minimale activiteit die aanwezig moet zijn in de generator op het calibratietijdstip. Wat is de massa op dit moment?
Bijlagen: tabel van molfractie Tc in functie van de tijd en relatieve activiteit Tc/Mo in functie van de tijd.
woensdag 13 december 2016
1. Bespreek retentiemechanisme en gebruik van -difosfonaten.
2. Bespreek de fysische eigenschappen van het ‘ideale’ radionuclide voor beeldvorming en radionuclidetherapie.
3. Leg kort uit:
- ImmunoPET bispecifieke antilichamen
- Fissiemolybdeen
4. Zin die je moet aanvullen:
Merking van witte bloedcellen gebeurt door middel van -[INVULLEN] en wordt nadien gebruikt voor de visualisatie van [INVULLEN]
5. Een Mo/Tc generator wordt geleverd op maandag. Elke dag wordt er om 8u een activiteit A GBq geëlueerd en om 12u een activiteit B GBq geëlueerd. De calibratie van de generator gebeurt op maandag 7u de week na de levering. Wat is de minimale activiteit die aanwezig moet zijn in de generator op het calibratietijdstip. Wat is de massa?
Bijlagen: tabel van molfractie Tc in functie van de tijd en relatieve activiteit Tc/Mo in functie van de tijd.