Kansrekenen: verschil tussen versies

Uit Wina Examenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arne (overleg | bijdragen)
examen eerste zit KULAK
Arne (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 14: Regel 14:


# Zij <math> X_{1}, X_{2}, \ldots </math> een rij van Bernoulli experimenten met kans <math> p </math> op succes. Wat is de kans om oneindig vaak het patroon <math>\left(X_{k},X_{k+1},X_{k+2},X_{k+3}\right) = (1,0,0,1)</math> tegen te komen.
# Zij <math> X_{1}, X_{2}, \ldots </math> een rij van Bernoulli experimenten met kans <math> p </math> op succes. Wat is de kans om oneindig vaak het patroon <math>\left(X_{k},X_{k+1},X_{k+2},X_{k+3}\right) = (1,0,0,1)</math> tegen te komen.
# Zij <math> X_{1}, X_{2}, \ldots </math> een rij van Bernoulli experimenten met kans <math> p </math> op succes. Zij <math> B_{n} </math> de gebeurtenis die <math> n </math> opeenvolgende keren succes in het <math> X_{2^{n}}, X_{2^{n}+1}, \ldots , X_{2^{n+1} -1} </math> beschrijft. Toon aan dat <math> P(B_{n}) </math> o.v. gelijk is aan <math> 0 </math> als <math> p < \frac{1}{2} </math> en <math> P(B_{n}) </math> o.v. gelijk is aan oneindig als <math> p \geq \frac{1}{2}</math>. (Tip: Toon aan: <math> P(B_{n} \leq 2^{n}p^{n}</math> en <math> P(B_{n} \geq 1 - (1 - p^{n})^{\frac{2^{n}}{n}}</math>)
# Zij <math> X_{1}, X_{2}, \ldots </math> een rij van Bernoulli experimenten met kans <math> p </math> op succes. Zij <math> B_{n} </math> de gebeurtenis die <math> n </math> opeenvolgende keren succes in het <math> X_{2^{n}}, X_{2^{n}+1}, \ldots , X_{2^{n+1} -1} </math> beschrijft. Toon aan dat <math> P(B_{n}) </math> o.v. gelijk is aan <math> 0 </math> als <math> p < \frac{1}{2} </math> en <math> P(B_{n}) </math> o.v. gelijk is aan 1als <math> p \geq \frac{1}{2}</math>. (Tip: Toon aan: <math> P(B_{n}) \leq 2^{n}p^{n}</math> en <math> P(B_{n}) \geq 1 - (1 - p^{n})^{\frac{2^{n}}{n}}</math>)


=== Vraag 4 ===
=== Vraag 4 ===

Versie van 12 jun 2006 19:39

Eerste zit 2005-2006, KULAK

(aan de KULAK wordt Kansrekenen gegeven door Van Assche, niet door Gijbels)

Vraag 1

Bereken de voorwaardelijke dichtheid van de bivariate normale verdeling.

Vraag 2

Stel X,Y onafhankelijk en identiek met dichtheidsfunctie 1x2,x1. Bepaal de dichtheidsfunctie van XY.

Vraag 3

  1. Zij X1,X2, een rij van Bernoulli experimenten met kans p op succes. Wat is de kans om oneindig vaak het patroon (Xk,Xk+1,Xk+2,Xk+3)=(1,0,0,1) tegen te komen.
  2. Zij X1,X2, een rij van Bernoulli experimenten met kans p op succes. Zij Bn de gebeurtenis die n opeenvolgende keren succes in het X2n,X2n+1,,X2n+11 beschrijft. Toon aan dat P(Bn) o.v. gelijk is aan 0 als p<12 en P(Bn) o.v. gelijk is aan 1als p12. (Tip: Toon aan: P(Bn)2npn en P(Bn)1(1pn)2nn)

Vraag 4

Welke verdelingen komen op natuurlijke wijze te voorschijn uit Bernoulli experimenten? Leg ook het verband met Poissonprocessen.

Vraag 5

Waarom zijn karakteristieke functies zo nuttig? Leg uit aan de hand van enkele stellingen.

Vraag 6

Bespreek de Cauchy verdeling.

Waar komt deze te voorschijn, geef belangrijke eigenschappen en karakteristieken, wat is er zo speciaal aan de Cauchy verdeling?