Computergesteund probleemoplossen in de natuurkunde
Inleiding
Dit vak wordt gegeven door professor Cools. Naar het schijnt is deze prof vriendelijk op het examen.
Vragen 2005
- Leg stabiliteit uit aan de hand van partiële differentiaalvergelijkingen.
- Bereken oppervlakte tussen tanh(x) en x²/4 in Maple Maak dan in Matlab een Monte Carlo simulatie aan de hand van verscheidene aantallen punten en bereken de fout tussen MC en de uitkomst in Maple. bepaal zo de orde van convergentie.
- x(n+1)=x(n)*(x(n)²+3a)/(3x(n)²+a) (recursie) Toon aan dat deze berekent bij juiste keuze van a(0). Kies voor a een eenvoudig getal (bijvoorbeeld 2) en laat dit algoritme lopen. Bepaal de orde van convergentie.
- Hidden bit: wat is het en geef voor en nadeel.
- Een PC heeft 1 seconde nodig om een stelsel 100x100 op te lossen. Hoeveel tijd heeft ie nodig voor een stelsel 10000x10000 op te lossen en hoeveel geheugen?
Opmerking: Dat jaar stond hoofdstuk 9, toevalsgeneratoren, nog niet op het programma!
Eerste zit 2006
19 juni voormiddag
- Bespreek in ten hoogste 2 bladzijden de diverse Euler-methodes die we in de les gezien hebben, voor het oplossen van gewone differentiaalvergelijkingen. De volgende sleutelwoorden worden in je tekst alvast verwacht: impliciet, expliciet, orde, stabiel.
- benader de exponentiële functie met een matlab-programma. Doe dit door een taylorreeks rond x=0 op te stellen. Dit moet je dan benaderen in x=-20,0 en 20. Wat zijn de resultaten. Zijn de verschillen te wijten aan conditie of stabiliteit. Hoe kan je door een eenvoudige aanpassing de resultaten verbeteren.
- Stel a is een dubbel nulpunt van de functie f(x)=0. Beschouw de gewijzigde newton-methode . Laat nu zien dat deze minstens kwadratisch convergeert, als deze convergeert.
- Wat is het verschil tussen genormaliseerde en niet-genormaliseerde getallen? Waarom maakt men dit onderscheid?
- Hoe kan je de orde aflezen op een grafiek waar de stapgrootte is uitgezet in functie van de fout.