Fysica van oppervlakken en grenslagen

Ga naar: navigatie, zoeken

Samenvattingen

Klik hier om de samenvattingen te bekijken

Informatie over het examen

Het vak wordt gegeven door JP. Het examen is niet zo moeilijk en bevat slechts een beperkt deel van de cursus. Het examen is mondeling met schriftelijke voorbereiding (ongeveer 1,5uur) en op het examen worden geen bijvragen gesteld. Vergeet je rekenmachine en cursus niet, het examen is immers open boek. De examenvragen werden opgesplitst in deel 1 en deel 2 maar verder is dit niet belangrijk.

Examenvragen

12 januari 2011

Deel 1

  • Vraag 1: Een materiaal bestaande uit een enkel element heeft een eenvoudig kubisch rooster met een eenheidscel van 0.4x0.4x0.4nm. Hoeveel atomen zijn er per cm^2 in het (001), (110) en (111) vlak?
  • Vraag 2:Idem maar voor kubisch fcc rooster met dezelfde eenheidscel? (LET hier OP met het extra aantal atomen!! foutjes zijn vlug gemaakt...)
  • Vraag 3:Een materiaal bestaande uit een enkel element heeft een eenvoudig kubisch rooster met een eenheidscel van 0.4x0.4x0.4nm. Hieruit wordt een (001) substraat gemaakt met een miscut hoek van 1° langs (100). Hoveel atomen zijn er per cm^2 van het substraat oppervlak? Wat is de gemiddelde terrasbreedte?

Deel 2

  • Vraag 1: We hebben twee vlakke substraten, Si en Fe. Hierop willen we een goede vlakke twee dimensionale Cr film groeien. Indien hierbij alleen naar de oppervlaktespanning wordt gekeken, welk substraat is hiervoor dan het meest geschikt en waarom?
  • Vraag 2: Een Cr oppervlak wordt blootgesteld aan 1 atm 0_2, 1 atm N_2 en 1 atm H_2. Vanuit een thermodynamisch standpunt, welke Cr verbinding heeft de grootste kans zich te vormen en geef de \DeltaG waardes voor de verschillende reacties.